Jedinečný dizajn, vzácne know-how a roky skúseností talianskych majstrov vyústilo k dokonalosti menom „Pulcina“
Alessi
Talianska spoločnosť Alessi, ktorá bola založená v roku 1921 ako „dielňa na spracovanie mosadzných a niklových strieborných plechov so zlievárenstvom“, sa vždy vyznačovala vysokou kvalitou svojich výrobkov. Tie najlepšie dizajny boli navrhované súčasnými renomovanými architektmi. V takmer storočí histórie sa spoločnosť postupne rozvíjala, aby sa stala jednou z popredných „tovární talianskeho dizajnu“, schopná aplikovať svoje odborné znalosti a excelentnosť v oblasti riadenia dizajnu na mnoho rôznych druhov výrobkov. Alessi má zároveň silnú väzbu s tradíciami a kultúrnym pozadím svojej oblasti a je stále synonymom ručne vyrábaných predmetov vyrábaných pomocou strojov.

illy caffè
Snaha ponúknuť najlepšiu kávu sveta od roku 1933
Talian maďarského pôvodu Francesco Illy mal svoj sen, za ktorým po konci prvej svetovej vojny odcestoval z Viedne do talianskeho mesta Terst. Inak zvané aj mesto kávy. V roku 1933 sa mu ho podarilo aj naplniť a zakladá rodinnú firmu s názvom Illycaffè. Jeho ideológiou bolo ponúknuť svetu tú najlepšiu kávu, čo sa mu takpovediac aj podarilo. Dnes je vedená treťou generáciou rodiny a pokračuje v práci a rozvíjaní myšlienky svojho zakladateľa. Spoločnosť je známa a obdivovaná a uznávaná na piatich kontinentoch za vysokokvalitnú a nezameniteľnú zamatovú chuť svojej kávy, vynikajúcu zmes zloženú z deviatich typov čistého Arabika, ktoré každý deň milujú milióny ľudí doma, v práci, hoteloch, reštauráciách či kaviarňach.
Systém pretlakovania 1934
Spolonosť illycaffè patentuje svoj revolučný systém pretlakovanía, ktorý dodnes používa na balenie svojich výrobkov. Správne zrelá káva tak môže cestovať po celom svete, pričom si zachováva svoju arómu a sviežosť.
Novátorská metóda balenia založená na tlakovom zaťažení umožnila prvý vývoz kávy Illy do Švédska a Holandska už v 40. rokoch. Metóda Francesca Illyho zostáva štandardom pre konzerváciu a zvýšenie čerstvosti kávy počas jej prepravy a skladovania.
Illetta 1935
Bol to prvý vysokotlakový stroj na prípravu espressa s patentovaným systémom separácie ohrevu a tlaku vody, ktorý vyvinul sám Francesco. Vďaka revolučnému stroju na espresso sa posúva vpred a prostredníctvom základne vo Švajčiarsku tak začína šíriť espresso kultúru po celej Európe.

V roku 1980 sa spoločnosti illycaffè podarilo prekročiť Atlantický oceán a exportovať svoju kávu do USA, illy bola tak prvá talianska káva vyvezená do zámoria.
zdroj: https://www.illy.com/en-us/company/company/illycaffe-history

Michele De Lucchi
Narodil sa v roku 1951 v talianskom meste Ferrera, vyštudoval architektúru vo Florencii. V rokoch 1992 až 2002 bol zodpovedný za dizajn v spoločnosti Olivetti a vyvinul experimentálne projekty pre spoločnosti Compaq Computers, Philips, Siemens a Vitra. Jeho profesionálna činnosť je dnes rozdelená medzi architektúru (súkromnú a verejnú), dizajn, technológiu a remeselné spracovanie. Je to reflexia remeselnej a ručnej výroby, ktorým sa v skutočnosti venoval väčšinu svojho výskumu za posledných 20 rokov.

Alessi Pulcina
Tento kávovar kombinuje odborné znalosti a roky skúseností najväčších talianskych špecialistov vo svojom obore. Spoločnosť Alessi má teraz illycaffè, globálnu spoločnosť s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti spracovania kávy a jej samotnej prípravy, za dobrého partnera. Vzájomnou spoluprácou a využitím dlhoročných skúseností spoločne vyvinuli revolučný produkt.

Atraktívny, ako inak, taliansky dizajn, navrhol slávny architekt Michele De Lucchi. Espresso kávovar nesie meno “Pulcina” čo v preklade z taliančiny znamená kuriatko. Nečudo, keďže sa svojim guľatým telom, vrstvenou štruktúrou pripomínajúcou perie a s výstupkom na vrchu varnej nádoby v podobe zobáku podobá práve na kuriatko. Taliansky dizajnér sa aj v tomto prípade nechal inšpirovať samotnou prírodou.
Kávovar je zložený z dvoch hlavných častí, asíce otočnej varnej nádoby a varného kotla s tepelne vodivou spodnou doskou, ktoré sú vyrobené výhradne z liateho hliníka. Uprostred sa prirodzene nachádza kávový filter lievikovitého tvaru.
Výtok v ostrom tvare “V” je špeciálne navrhnutý tak, aby dokonale “orezal” kvapky pri nalievaní. Jednoduché praktické a funkčné.

Malou, ale revolučnou inováciou, ktorá tomuto espresso kávovaru dodáva jeho jedinečnosť je dizajn a tvar “varného kotla”. Jeho špeciálne navrhnutý tvar spoločnosťou illy caffè eliminujúci tzv. “erupčnú fázu” počas prípravy kávy. Znamená to, že objem kotla a jeho tvar sú navrhnuté tak, aby čas potrebný na úplné odfiltrovanie vody z kotla kávovaru bol kratší, než je čas filtrovania, kedy by sa začali z kávy uvoľňovať horké zlúčeniny a vnikať do varnej nádoby. Tým, že sa voda odfiltruje presne v onen správny okamih sa dosiahne optimálna extrakcia arómy z čerstvo zomletých kávových zŕn bez horko-trpkej príchuti. Výsledkom tak ostáva čistá a intenzívna chuť kávy.
Celkový vzhľad dotvárajú tepelne izolovaná rukoväť a gombík na veku varnej nádoby (v červenom alebo čiernom prevedení), vyrobené z pevného polyamidu, ktorý zachováva svoj tvar a farbu.
Výsledkom talianskej spolupráce na svetovej úrovni sa tak stala nestarnúca klasika s elegantným, moderným dizajnom, Alessi Pulcina.

Strieborný celokovový kávovar Alessi Pulcina sa štandardne predáva v dvoch farebných prevedeniach, červenom a čiernom, kde je farebne odlíšená len rukoväť a gombík na veku varnej nádoby. Na výber sú k dispozícii 3 veľkosti. Kávovar na jednu šálku 7 cl, tri šálky 15 cl alebo šesť šálok 30 cl. Cena kávovaru Alessi Pulcina začína od 69€.
Viac info o dostupnosti v sekcii „Kontakt“